Korenisté indické mäsá sa v našich zemepisných šírkach väčšinou podávajú s ryžou. Je to síce fajn riešenie, pomerne málo pracné, viem však aj lepšie. Je ním tradičné indické pečivo Naan. Prvý raz sme Naan vyskúšali v indickej reštaurácii. Keď ho jete ešte teplé, čerstvo vytiahnuté z pece, zistíte, že krásne podčiarkuje harmonicky zložitú chuť mäsa a že je perfektným partnerom ku kari jedlám.
Misia bola jasná: prehľadal som internet, našiel recept z hodnoverného zdroja a presvedčil manželku, aby Naan skúsila upiecť doma. Výsledok bol presvedčivý a prekvapivo rýchly a jednoduchý.
Čo k tomu treba (4 kusy, pre 2 osoby):
-
- 1 lyžička sušeného droždia (alebo klasické droždie pre 200g múky)
- 1 lyžička cukru
- 200g polohrubej múky
- pol lyžičky soli
- pol lyžičky prášku do pečiva
- 15 ml oleja
- 2 lyžice smotanového jogurtu (nedávajte tam diétny, nízkotučný)
- 30 ml mlieka
Ako na to:
- zmiešame 15 ml teplej vody s droždím a cukrom, necháme odstáť 5 minút
- poriadne premiešame múku, soľ, prášok do pečiva
- k múke pridáme olej, jogurt, mlieko, výsledok bodu 1 a to všetko 5-6 minút miesime
- cesto zakryjeme, necháme v teple 20 minút
- cesto rozdelíme na 4 rovnaké kusy, vyvaľkáme ich na 0,5 cm hrubé placky
- naložíme ich na plech potretý olejom a na 150-170 stupňoch pečieme 10-15 minút.
Nezľaknite sa, ak výsledok nebude upečený dozlata, ako je u nás zvykom, naan bol takto výborný, chutný. Vyskúšali sme aj vyššiu teplotu, vtedy boli chlebíky síce pekne dozlata upečené, boli však trošku suchšie.
Na nete je X kombinácií na tému naan, skúste experimentovať so zložením, teplotou a dobou pečenia, a napíšte nám, ako sa vám to vydarilo.
Dobrú chuť.
Tip: skúste naan potrieť roztopeným maslom a cesnakom. Mňam.
zuzana talajková says
Pracujem v indickej restauracii v bratislave kde sa naan pripravuje v tradicnej indickej peci tandoori,je naozaj chutny a makky,cesto je velmi vlhke a vlacne,ked ho pripravuju,vyskusala som preto aj tento recept ale z truby som vytiahla len vysusene placky a to som ho piekla len 9 minut,neviem co sa nepodarilo ale pocas pripravy bolo cesto velmi lepkave a nedalo sa s nim pracovat,u nas naan pripravuju kuchari priamo z indie a pouzivaju hladku muku,nie polohrubu a prasok do peciva tam nedavaju….miesia ho velmi dlho….budem este skusat tento recept,mozno nabuduce sa to podari:)
ND says
hmmm, namiesto skúšania by som navrhoval nejakým spôsobom vymámiť od indických kuchárov ich recept. rád by som ho vyskúšal.
kiki says
no v indickej robia este aj s cesnakom, pravdupovediac tiez som mala problem s tymto cestom a musela som pridavat muku aby som z neho vobec mohla nieco vytvorit. ale inak bolo celkom chutne.
pridala som este aj nadrobno nasekany cesnak do cesta, odporucam.
Miska says
Ahoj, ja robim Naan takto, je makky a velmi dobry. Samozrejme nie ako z Tandoori 🙂
http://ssalonis.blogspot.com/2010/05/naan.html