Estragón, na Slovensku asi pomenej používaná bylinka je v maďarskej, najmä sedmohradskej kuchyni pomerne známa. Ak ju chcete zohnať, bude tiež jednoduchšie skočiť na nákupy ku susedom. Tentoraz vám prinášame fajné bravčové ragú s touto zaujímavou bylinkou, výbornej smotanovej omáčke, vhodné na obed, aj večeru. Ideálne je sa na ragú pripraviť včas a nechať mäso marinovať cez noc.
Suroviny:
- 750g bravčového stehna
- soľ, čierne korenie
- olej
K marináde:
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 1 lyžička sušeného estragónu
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička červenej štipľavej papriky (alebo viac/menej, podľa vlastnej tolerancie)
- 0,5 dl balzamikového octu
- 1 dl oleja
K omáčke:
- 2 dl šľahačkovej smotany
- 1 lyžica škrobu
- 1 lyžička sušeného estragónu
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Mäso nakrájam na kocky, osolím, okorením
- Cesnak a cibuľku najemno nasekám, premiešam s ostatnými ingredienciami marinády a mäso nechám v tejto marináde cez noc v chladničke
- Pred varením mäso vyberiem z marinády (kúsky cesnaku a cibuliek nechám v mise) a na horúcom oleji ho za niekoľko minúť upražím (mäso vyberte z chladničky o niečo skôr, aby nebolo príliš studené)
- Prilejem asi 1 dl teplej vody, počkám kým voda začne vrieť, potom oheň stiahnem, panvicu prikryjem a mäso ešte 30 minút podusím (sem-tam ho premiešam, prípadne prilejem trošku vody).
- Počas dusenia v osobitnej nádobke šľahacou metličkou zmiešam smotanu, škrob, estragón, omáčku osolím, okorením
- Keď je mäso hotové, mäkké, prilejem k nemu omáčku, pri stálom miešaní na silnom ohni na 2-3 prevarím ragú a hneď servírujem. Hodí sa k nemu napr. ryža s hráškom.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
Anonym says
–alebo aj palina dračia -aby sme sa rozumeli,ď
Palo says
Ahoj, mam otazku. Tu marinadu uz potom nepouzijem, teda uz sa do masa pri vareni nepridava? Dakujem za odpoved.
ND says
Ak sa dobre pamätám, marinádu sme už nepoužili na nič iné.