Koložvárska zapečená kapusta. Dlho nám tu chýbal recept na túto maďarskú klasiku, ktorej nikdy nie je dosť. Dokonalá harmónia kyslej kapusty, mäsa a ryže a to všetko zapečené so smotanou. Užívajte v zdraví.
Koložvárska kapusta
Čas prípravy
Čas varenia
Celkový čas
Dokonalá harmónia kyslej kapusty, mäsa a ryže a to všetko zapečené so smotanou. Maďarská klasika, ktorej nikdy nie je dosť.
Typ receptu: hlavné jedlo
Kuchyňa: maďarská kuchyňa
Suroviny
- 1 kg kyslá kapusta
- 1 hrnček 2,5 dcl ryže
- 500g mleté bravčové mäso
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 kl mletá rasca
- 1 kl mletá červená paprika
- Soľ – podľa chuti
- Čierne korenie mleté – podľa chuti
- Menší kus dobrej klobásy
- Domáca slanina
- Masť
- 400 g kyslá smotana
- 100 g biely jogurt
- 2,5 dcl vývar
- 1 kl paradajkovej pyré
- Vegeta
Postup
- Ryžu uvaríme vo vode s Vegetou max 10 min. Keď je hotová, odstavíme ju a necháme vychladnúť. Ryža nemusí by celkom uvarená, pretože ju budeme ešte opekať.
- Kým ryžu varíme, na druhej panvici vypečieme masť zo slaninky. Slaninku potom vyberieme a dáme bokom. Na masti zo slaninky (keď treba, tak pridáme ešte trochu masti) orestujeme cibuľu a pridáme mleté mäso, a nakrájanú klobásu. Postupne pridáme rozpučené strúčiky cesnaku, rascu, papriku, paradajkové pyré, čierne korenie a soľ. Potom podlejeme vývarom.
- Keď je ragú z mäsa a ryža hotová zmiešame ich.
- V ďalšom hrnci podusíme na masti kyslú kapustu.
- Keď sú tieto časti – prísady jedla pripravené, vyberieme zapekaciu misu, ktorú vymastíme a začneme navrstvením jednotlivých prísad. Dáme prvú vrstvu kapusty, potom mäso s ryžou a zalejeme bielym jogurtom. Potom pokračujeme ďalšou vrstvou kapusty. Na koniec celé natrieme kyslou smotanou.
- Plech zakryjeme alobalom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 - 200°C 20 minút zakryté. Potom pečieme ešte asi 10-15 minút odokryté. Podávame ešte teplé, samostatne, prípadne s chrumkavým bielym chlebom.
- Servírujeme to kvalitným suchým bielim vínom 12% - Rulandské šedé.