Ak jedávate to, čo sa bežne predáva v stánkoch a má sťaby pergamenový, mastný stred, tak neviete, čo sú pravé maďarské lángoše. Ja som sa ich naučila pred tridsiatimi rokmi od tety môjho manžela, odvtedy ich, na potešenie svojej rodiny pravidelne robievam a ešte nikdy nezlyhali. V podstate ide o obyčajné chlebové cesto, len je oveľa mäkšie, aby sa s ním dobre pracovalo. Zemiaky môžete aj vynechať, ale podľa mojej skúsenosti sú tie zemiakové oveľa chutnejšie.
Suroviny:
- 1 kg hladkej múky
- 3 asi ako hrsť veľké v šupke uvarené zemiaky
- lyžička soli
- 1 kocka droždia
- 1 dl mlieka
- vlažná voda
- olej na pečenie
Postup:
- Uvar v šupke dobre umyté zemiaky, keď vychladnú, ošúp ich, vidličkou rozpuč a daj do misy.
- Urob kvások – do 1 dl vlažného mlieka zamiešaj lyžičku cukru a rozmrv kocku droždia. Počkaj, kým pekne vzíde.
- Ku zemiakom prisyp asi 80 dkg múky ( zvyšok sa ti zíde na podsypávanie ), lyžičku soli, mlieko s vykysnutým droždím a postupne pri hnietení prilievaj toľko vlažnej vody, aby si dostala mäkké cesto. Asi tak mäkké, aké ináč býva až po vykysnutí. Teda hnetieš cesto dovtedy, kým sa neoddeľuje od bokov misy a tvojich rúk.. Potom ho prikry a nechaj vykysnúť na dvojnásobok ( asi 30 minút).
- Po vykysnutí dostaneš cesto tak mäkké, že sa už nedá vaľkať a preto postupuj nasledovne: cesto v mise dobre pomúč a pomúč si aj dosku. Rukou vyber kúsok cesta, odrež ho nožom a na pomúčenej doske ho rukami ponaťahuj na obdĺžnik. A pozor, teraz príde finta. Nožom urob do cesta dva zárezy ( všimni si na fotke na hotových lángošoch). Nepýtaj sa prečo sú potrebné, teta mi ich kázala urobiť a ja som sa za tých 30 rokov neodvážila vyskúšať, čo by s nimi bez tých zárezov bolo.
- V panvici zohrej väčšie množstvo oleja ( lángoše by v ňom mali plávať) a keď je dobre teplý, vlož 1 -2 lángoše ( ja ich robím tak veľké, že sa mi do panvice na vyprážanie zmestia dve). Peč na trochu stíšenom ohni, prvú stranu pod pokrievkou, potom ich obráť a druhú stranu opekaj nezakrytú.
- Vyber na tanier so servítkou, aby odsal prebytočný tuk a až potom prelož na misu.
- Podávaj s cesnakovou smotanou ( 1 pochúťková smotana zmiešaná s 2 – 3 prelisovanými strúčikmi cesnaku a soľou),s kečupom alebo nastrúhaným tvrdým syrom – každý si ochutí podľa svojej chuti.
Tento recept vyzerá veľmi pracne, ale ja obyčajne začnem miesiť o pol jedenástej a to už o pol dvanástej pečiem lángoše. Z tejto dávky vám vyjde asi 20 kusov, čo u nás nachová 6 -člennú rodinu.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
Marcela Horváthová says
Áno, skúsila som ich uvariť. Boli výborné. Ďakujem za recept a jednoznačne so zemiakmi sú chutnejšie.
popelka says
caw je to ten nejhorsi blog na kterem sem byla ale jinak to je super tak pa pa vase popelka
CampanulaCarpatica says
Ziadna madarka by do langosa zemiak nikdy, never! nedala. Ak langos nechuti, byvaju na vine nekvalitne ingrediencie (muka, olej). No dobre -toto su to podla mna absolutne jedle, na slovensky, sposob vypecene “derave placky” -langose to nie su.
princ says
popelko, vrat sa ku peci….
Anonym says
velmi dobre vdaka
digi says
kazdy ma svoj system
Anonym says
ak sú naozaj pravé, dajte si ich patentovať…
Bella says
Veľmi chrumkavé, s vajíčkom sú jemnejšie.
janko tarajko says
citujem “…..aby si dostala mäkké cesto……..”
toto je rodova diskriminacia 😀
ale nie.
aj chlapi varia a pecu aj betonuju a zehlia pradlo
Helena says
sú výborné ja ich robím už dávnejšie aj dnes som ich robila, nemajú chybu