Tento recept je trochu nezvyčajný. Omáčka z kyslej rastlinky, ktorú deti tak radi hľadajú a žuvajú (teda my určite 🙂 – zo šťaveľa… alebo štiavu, alebo šóšky. Ako to voláte vo vašom regióne?
Ale na tom až tak nezáleží. Ak budete mať možnosť vyskúšajte túto zdravú a osviežujúcu omáčku.
Šťaveľová (štiavová) omáčka s volským okom a zemiakovou kašou
Čas prípravy
Čas varenia
Celkový čas
Typ receptu: bezmäsité jedlo
Suroviny
- 200 g šťaveľ
- 250 ml kyslá smotana
- cukor
- soľ
- čierne korenie
- vajce 4
- zemiaky
- maslo
- mlieko
- rastlinný olej
- hladká múka
Postup
- Zemiaky ošúpem, pokrájam na kocky a dám variť do osolenej vody.
- Kým sa varia zemiaky, umyjem si pod tečúcou vodou šťaveľ. Nesekám ho. Dám na panvicu lyžicu oleja , keď je dostatočne rozohriaty, nasypem naň umytý šťaveľ a za stáleho miešania, ho nechám úplne rozpustiť. Musí zostať tekutý. Osolím, okorením a pridám troška cukru podľa chuti. Do tohto základu nalejem v kyslej smotane rozhabarkovanú hladkú múku a za stáleho miešania, na slabšom ohni postupne uvarím.
- Uvarené zemiaky scedím. Zemiaky rozpučím do kaše pridám 60g masla a mlieko podľa chuti. Celé to spolu premiešam.
- Na teflonovú panvicu dám trochu oleja, rozbijem 4 vajíčka, osolím a okorením.
- Na tanier servírujem zemiakovú kašu, volské oko a šťaveľovú omáčku.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
Anonym says
Moje obľúbené sezónne jedlo. Akurát na rozohriaty olej dávam ako prvý cukor, ten zkaramelizujem do hneda a na to potom dávam štiav. Počkám kým sa sparí a stratí objem a potom ho rozmixujem rovno v hrnci tyčovým mixérom na kašu.