Každý asi pozná klasické okrúhle mriežkované koláče, ktoré sa objavujú v amerických filmoch, takzvané Pie. Robia ich v nespočetných variáciách, s rôznymi plnkami, od tekvice po mäso. Keď sme na Vianoce dostali okrúhlu zapekaciu misu, hneď ma napadlo vyskúšať si takýto koláč. A úplne náhodou sme recept na klasickú jablkovú variáciu dostali s kuchárkou Tex-mex – vianočný darček od Bubuovcov.
Prvá skúška dopadla dobre. Za jeden večer sme traja (dve ženy a Bubu) zbaštili celý koláč.
Suroviny
- 250 g hladkej múky
- 200 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- soľ
- 1 lyžica mletej škorice
- 130 g masla
- 3 lyžice oleja
- 4 jabĺk
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 250 g tvarohu
- 2 vajcia
- 80 ml mlieka
- maslo na formu
- 1 žĺtok
- marhuľový lekvár na potretie
Ako na to:
- v hlbokej mise zamiešam 1 lyžičku cukru, múku, soľ a pol lyžice škorice
- pridám maslo, olej a vymiešam cesto
- pridám 5 lyžíc vody a vanilkový cukor, vymiesim mäkké cesto
- cesto na hodinu dám do chladničky
- jablká umyjem, ošúpem ich, vykrojím jadrovníky, jablká nakrájam na plátky
- všetko to pokvapkám citrónovou šťavou a posypem zvyškom cukru
- tvaroh premiešam s 2 vajciami a mliekom, pridám ďalšiu polovicu škorice a cukor
- okrúhlu formu na pečenie (naša forma má priemer asi 24 cm) vytriem maslom
- polovicu cesta vyvaľkám a položím ju do formy, dám na ňu tvarohovú zmes a plátky jabĺk
- zvyšné cesto vyvaľkám, nakrájam na pásiky a poukladám ich navrch koláča v tvare mriežky
- koláč potriem rozšľahaným žĺtkom
- koláč pečiem asi 15 minúť v rúre nahriatej na 230 stupňov
- potom pečiem koláč ďalších 45 minút na teplote 180 stupňov
- v malom hrnci zohrejem trochu marhuľového lekváru a vychladnutý koláč ním potriem
Dobrú chuť.
helena says
toto aj ja vyskúšam,vyzerá velmi dobre
mm says
v poho chutil
Duska says
najlepsi jablkovy kolac, aky som kedy jedla!!!!
Fakt vynikajuuuuuci MNAM!!!
Dakujem za tento recept
panda says
ja tento kolac robievam ale uz dlho som ho nie a ako som ho zacala akurat robit – pomylila som sa, do cesta som miesto jednej lyzice dala az 170g cukru… no som zvedava co to bude :-\
erika says
mňam je super :-))
janka says
je to super kolac ,mala som ho ako kolaudacny a vsetci sa zalizovali:))
odporucam:)
Marta Š. says
Už ho mám uložený. Určite vyskúšam.A mimochodom – krásne fotky.
jaro says
americkym jablkovym kolacom by som to nenazyval ale chutil dobre 🙂
viera says
…práve pečiem…:)…rozvoniava…:)
vika says
vyborny, som rada, ze som ho vyskusala, recept odkladam, oplati sa…..
anka says
už dlho chcem robiť takýto koláč v tejto forme ale bojím sa potom toho krájania a vyberania kúskov…nerozpadáva sa to? máte na to nejaký trik?
ND says
Len smelo do toho 🙂
Žiaden trik. Fakt, že treba rezať opatrne a najmä mať ostrý nôž.
ema says
Ahojte, kolac som vyskusala, isla som presne podla instrukcii (az na to ze som dala 1/2 spaldovej a 1/2 obycajnej muky), ale cesto bolo strasne sypke, pri valkani sa mi rozpadavalo a po peceni vyse hodiny zostalo cesto pod tvarohom surove… Mozete mi poradit co som spravila zle? Dakujem 🙂