Sem-tam treba aj recept na zdravé a na žalúdok ľahké jedlo 🙂 Tentokrát tu pre vás máme jemne restované a korenené krevety so zaujímavo pripravenými fazuľovými strukmi s medom a aj veľmi efektným flambovaním.
Krevetový BBQ steak s fazuľovými strukmi
Tentokrát tu pre vás máme jemne restované a korenené krevety so zaujímavo pripravenými fazuľovými strukmi s medom a aj veľmi efektným flambovaním.
Typ receptu: Hlavné jedlo
Suroviny
- hlbokozmrazené krevety 250 g
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 citróny
- olivový olej 1 pl
- maslo 150 g
- soľ
- čierne korenie
- chilli papričky 1 ks
- worhesterová omáčka 2-3 pl
- med 2 pl
- brandy 1 pl
- bazalka
- 1 dcl vývar
- jedno 500g balenie fazuľových strukov
Postup
Krevety
- Krevety treba vybrať z mrazničky dostatočným časovým predstihom a rozmrazovať pomaly, najlepšie v chladničke.
- nadrobno nasekané strúčiky cesnaku a chilli papričku, z ktorej najprv odstránim semienka, restujem na olivovom oleji a masle (polovica masla) potom pridám krevety.
- Okorením soľou, čiernym korením. Krevety po 2 minút pootáčam a keď chytajú zlatistú farbu potom pridáme šťavu z 1 citróna a worchesterovú omáčku a plátky citróna. Dusím ich do vtedy, kým omáčka nezhustne. (omáčku pri servírovaní vytrieme s toustovým chlebom)
Fazuľové struky
- Na panvici zohrejem med a potom pridáme fazuľové struky, maslo. Keď sa maslo rozpustí osolím, okorením, pridám citrónovú šťavu z polky citrónu, nesekaný strúčik cesnaku a nasekanú bazalku.
- Keď je potrebné postupne podlievam vývarom a dusím. Struky musia zostať "chrumkavé"!
- Predtým, ako sú struky hotové, flambujem ich. (Podstata flambovania spočíva v tom, že sa malé množstvo alkoholu, ktorým sa poleje obsah panvice, následne zapáli. Alkohol sa nechá horieť tak dlho, až sa kompletne spáli a vo flambovanom pokrme tak zostane len šťava. Zapáliť sa dajú jedine pary z nápoja, ktorý obsahuje viac ako 50 % alkoholu.)
- V prípade, že sa bojíte flambovania, stačí pridať brandy a nechať niekoľko minút na ohni, kým sa alkohol odparí.
- Servírujem toustovým chlebom a podávame k tomu biele suché Chardonnay.