Sardinkovú konzervu som nemal v ruke poriadne dávno… aj to maximálne ako desiatu na potulkách „v teréne“, alebo ako surovinu pre sardinkovú pomazánku. Však sú to len sardinky…
Ale Maročania, Španieli, či Portugalci, tí majú sardinkovú kultúru veru na inej úrovni. Dôkazom toho je aj táto stredomorská pochúťka, ktorou posúvame sardinkovú konzervu aj do vašej gurmánskej pozornosti. S krajcom toastovaného chleba je to dokonalé jedlo pri letnom posedení na terase.
Suroviny:
- 1 konzerva sardiniek (ak sa dá, nekupujte tú najlacnejšiu)
- 2 PL olivového oleja
- 1,5 PL bieleho vínneho octu
- trochu (1-2 PL) citrónovej šťavy (podľa vlastného uváženia aj viac)
- nastrúhaná kôrka polovice citrónu
- hŕstka nadrobno nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 zrelé! (čiže už pekne mäkké) avokádo
- Trochu najemno nakrájanej cibule
- soľ, čierne korenie, cayenne korenie
Postup:
- Sardinky nechám odkvapkať a potom ich v miske vidličkou rozdrvím (ak je to konzerva sardiniek aj s chrbticou, tie odstránim). Pridám olivový olej, ocot, citrónovú šťavu, kôru, soľ, korenie, cayenne a petržlenovú vňať. Dobre premiešam a nechám pár hodín odstáť, aby sa chute dobre zmiešali.
- Krátko pred servírovaním rozpolím avokádo, odstránim kôstku a lyžicou vydlabem dužinu. Osolím, okorením, prikvapkám citrónovú šťavu a vidličkou rozdrvím.
- Avokádovú pastu rozdelím na dve porcie. Do dvoch formičiek (tie samozrejme nemusia byť, stačí ak si pastu natriete priamo na hrianky) natlačím najprv avokádovú pastu, potom sardinkovú pastu a nakoniec trochu čerstvej cibule. Servírujem s hriankami. Mňam 🙂
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
amalia says
mňam:-)