Sushi, národné jedlo Japoncov, mám rád – kdekoľvek, kedykoľvek a akomkoľvek množstve, dôležité je aby bolo kvalitné. Recept je jednoduchý, jediná vec na ktorú musíte dávať pozor, sú kvalitné ingrediencie. Už aj tie sa však dajú kúpiť v každom väčšom meste.
Ingrediencie:
- 24 deka ryže – skúste nájsť tú špeciálnu pre prípravu sushi
- 2 polievkové lyžice ryžového octu
- 1 polievková lyžica práškového cukru
- 1 kávová lyžica soli
- 14 deka čerstvého lososa
- 1 avokádo
- 4 plátky nori (morská riasa)
- wasabi podľa chuti
- 3-4 polievkové lyžice zázvoru, špeciálne pripraveného pre sushi
- japonská sójová omáčka, podľa chuti – tú budete potrebovať až počas konzumácie
Príprava:
- Ryžu dáte do pol litra studenej vody, ktorú uveďte do varu. Varíte dovtedy, kým neabsorbuje všetku vodu. Odstavíte a necháte bokom 10 minút.
- Pomiešajte ryžový ocot, práškový cukor, soľ, pridajte do ryže. Miešajte dovtedy, kým ryža nebude studená.
- Rozkrájajte lososa na tenké kúsky, potom avokádo na trošku tenšie (celé avokádo pravdepodobne nespotrebujete).
- Nori dáte na bambusovú rolku. Rozdeľte ryžu tak, aby sa na všetky 4 nori dostalo rovnaké množstvo. Pozor: pri okrajoch nori nechajte voľnú asi 2,5 centimetrovú časť, aby ste to mohli následne zrolovať.
- Na ryžu, do stredu dáte „pásik“ z wasabi. Na wasabi dáte lososa, avokádo a zázvor – opäť pozor na množstvo: mali by ste to rozdeliť rovnomerne.
- Pomocou bambusovej rolky zrolujete nori – v ideálnom prípade by Vám to malo vyjsť tak, že sa obe konce spoja a zároveň jedlo bude pevné.
- Rozkrájate na 2,5 cm kúsky a dáte na chladničky na niekoľko minút.
- Pri podávaní pripravte japonskú sójovú omáčku a wasabi.
Odporúčam s čo najľahším bielym vínom. Dobrú chuť!
germa says
sushi som ešte nejedla, ale povedz mi, kde na SK kúpiš ČERSTVÉHO!!! lososa?!
Anonym says
sushi jem len v zahranici, straaasne mi chuti, ale musi to byt vyrobene priamo od nich. vynikajuce, jedla by som to kazdy den !!!
Bubu says
Napr. Metro.
Čerstvý losos má lesklú kožu, mäso je pružné, čeluste červené.
Vždy musí byť celý, lebo tie kúsky sú už menej čerstvé.
germa says
nuž ja si čerstvého predtavujem takého, že ho niekde ráno ulovili a ja si ho doobedu prídem kúpiť. Tam, kde ho ulovili. A preto si aj myslím, že sushi by sa malo jesť tam, kde je skutočne zaručená čerstvosť . Preto som ho ešte nejedla.
Bubu says
Tak smer Nórsko 🙂