Výborné, mäsom plnené palacinky tu už boli. Kráľom palacinkových mies je však tento skvost maďarskej kuchyne, palacinky Hortobágy. Sú to palacinky plnené zomletým mäsom z bravčového, alebo hovädzieho perkeltu, poliate smotanovou šťavou z mäsa a tak spolu mierne prepečené. Bohaté, korenisté chute, fajne šťavnatá mäsová plnka, no povedzte nezbiehajú sa vám slinky?
My sme pre vás pripravili variáciu týchto palaciniek, plnili sme ich totiž nie perkeltom, ale kuracím paprikášom. Je to takisto chutná variácia, je však trošičku jemnejšia, preto sa niekedy používa aj ako teplé predjedlo. Aj keď, musím priznať, keď som túto lahôdku raz dostal ako predjedlo, bolo mi do plaču, že je ho tak málo.
Takže, kapitola I. – Príprava kuracieho paprikáša
(recept je na celé kura, aby ste si ho mohli urobiť aj ako samostatné jedlo). Druhá fáza je na potom uvedená na cca. 400 gramov čistého uvareného mäsa. Ak použijete menšie kura, možno sa k 400 gramom mäsa dopracujete
Suroviny:
- Rozporcované kura (my sme použili kuracie stehná)
- 5 dkg domácej údenej slaniny
- 1 veľká cibuľa
- 2 dl kyslej smotany
- 1 dl sladkej smotany
- 1 zelená paprika
- 1 paradajka
- 1 lyžica dobrej červenej papriky (prášok, nie čerstvá paprika)
- Soľ
Postup:
- Na malé kúsky nakrájanú slaninu opečiem, na vyškvarenom tuku potom opražím nasekanú cibuľu
- Stiahnem panvicu z ohňa a primiešam červenú papriku, prilejem 2-3 lyžice vody
- Kuracie kúsky hodím na cibuľovú zmes a opražím ich do biela a osolím
- Pridám očistenú a nakrájanú papriku a ošúpanú, nakrájanú paradajku
- Prikryjem hrniec a kura varím vo vlastnej šťave kým mäso zväčša nezmäkne
- Potom pridám 1 dl kyslej smotany a varím, kým mäso úplne nezmäkne
- Na konci pridám druhú polovicu kyslej smotany, sladkú smotanu a celú masu na chvíľu prevarím
Kapitola II. – Príprava palaciniek Hortobágy
Suroviny:
- 8-10 mierne slaných palaciniek
- 400 gramov čistého mäsa z kuracieho paprikáša
- Trošku múky
Postup:
- Očistené kuracie mäso zomeliem, premiešam s časťou šťavy z paprikáša, aby som dostal krémovitú masu
- Palacinky naplním touto masou a poukladám ich do pekáča
- Ak je šťava z paprikáša príliš riedka, primiešam do nej trošku múky, aby zhustla
- Šťavu potom nalejem na palacinky, pekáč prikryjem alobalom a na strednom stupni pekáča palacinky zohrejem
- Hotové palacinky môžete servírovať s ďalšou porciou kyslej smotany
Anonym says
dakujem, ZK
germa says
ach ja, tie palacinky 🙂 Skúsim ich urobiť, ak u nás zostane nejaký paprikáš, ale predpokladám, že to sa nikdy nestane 🙂
ND says
ver mi Germa, oplatí sa obetovať ten paprikáš. len keď to budeš robiť, budeš musieť urobiť aj isté obranné opatrenia:
1. zamkni kuchyňu pred rodinou, ináč vôňu kuracieho paprikášu nevydržia a nebudeš mať dostatok mäsa do palaciniek
2. pred varením sa aspoň trošku najedz, ináč to nevydržíš, ani ty 😀
Aan says
kde su fotky? cakal by som tu dokladnu reportaz pitvy a vidim tu len 1 malu fotku
ND says
Bohužiaľ, tentokrát pitevné fotky nebudú. Bola to nehoda, prisahám. Chceli sme urobiť fotky s rozrezanými palacinkami až keď vychladnú,vtedy sú tuhšie, vyzerajú lepšie.
Lenže nejakou nešťastnou náhodou sa tie palacinky vychladnutiu nedočkali, neviem čo sa stalo…. naozaj…. prisahám….
Aan says
a vsak aj pocas jedenia, nemusito byt ukazkovo rozrezane a zase so zoomom sa to nezarosi ani teple
viki says
robievala ich naša známa z Balatonu — pamätám sa, že som sa z nich vždy doslova “prepchala” — absolútne delikátne a silné jedlo — ja som sa do nich nikdy nepustila, lebo by som zjedla všetko ešte predtým, než by to bolo hotové (viď. babke sme ako deti vyjedali všetky hotové palacinky + paprikas)
Anonym says
*** moja subjektívna cenzúra
ND
janči RS says
Anonymus, ked tak čítam tvoje príspevky – hotový horor. Čo májú spoločné recepty s madarmi. Tvoji známi už asi po tvojom narodení opakovali najčastejšie vetu : Matko dejte miflintu, vždyť to díte je blbec. Tvoje zmýšľanie je úbohé, IQ húpacieho koníka a to ti ešte možno lichotím…….
viki says
Také “príspevky” je najradšej nechať bez komentára. Keď na ne nikto nereaguje, tak to dotyčný skúsi radšej niekde inde. Podľa mňa ide o tú istú “osobu” , ktorá posielala komenty k receptu Plnené kurča. Evidentne niekto nemá priestor na odfiltrovanie….súcitime
Anonym says
Nepísal som komentár k receptu “Plnené kurča”.
Anonym says
Pre viki:
Čo to znamená mať “priestor na odfiltrovanie”? To robíš v milovanej Prahe?
Anonym says
ja robievam hortobagy palacinky a velmi sa osvedcili, z bravcoveho alebo hovadzieho masa, uvarim pomeliem atd…..trochu zdlhave, ale vysledok stoji za to!!!mnam
OliverDela says
Palacinky Hortobágy som včera urobila,boli výborné aj bez slaniny.mňam,mňam.
Palo says
Varil som ich z mierne pikantného kuracieho paprikáša. Fantastické jedlo, nič mi nezostalo. Návšteva si zvyšné palacinky vypýtala ako výslužku.