Zemiakové yiachni je grécke jedlo, ktoré sa spôsobom prípravy veľmi podobá na u nás dobre známy zemiakový paprikáš, alias paprikáš krumpli (mimochodom recept na jeho prípravu nájdete tu). Jeho zloženie však plne zodpovedá gréckej náture. Idú tam paradajky, oregano, grécke olivy a syr feta. Výsledkom je pomerne ľahké a chutné jedlo, ktoré sa iste výborne hodí do horúceho leta.
Zemiakové yiachni - odpoveď Grécka na zemiakový paprikáš
Čas prípravy
Čas varenia
Celkový čas
Typ receptu: Hlavné jedlo
Kuchyňa: Grécka kuchyňa
Porcie: 4
Suroviny
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 750g zemiakov
- 4 zrelé paradajky, alebo jedna 400g konzerva paradajok
- 200g kalamata olív (fialové olivy, grécka odroda, dostať v hypermarketoch)
- olivový olej
- 1 lyžička sušeného oregana
- 3 bobkové listy
- syr feta
- soľ, čierne korenie
Postup
- Zemiaky očistím, nakrájam na kocky, očistím a na jemno nakrájam aj cibuľu a cesnak
- Na veľkej panvici zohrejem olivový olej na ktorom potom po 4-5 min. opražím cibuľu, cesnak a oregano. Osolím, okorením.
- Pridám zemiaky, nakrájané paradajky, bobkový list a poriadne premiešam. Prilejem vodu, aby akurát zaliala zemiaky. Na strednom ohni varím 20-30 minút, kým sú zemiaky skoro hotové.
- Medzičasom vykôstkujem olivy a pridám ich k zemiakom
- Varím ďalších cca. 10 min., kým sú zemiaky hotové a omáčka trochu zhustne
- Servírujem ihneď, horúce, s porciou feta syru.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!

Tentoraz sa podarilo spraviť aj pár fotiek počas prípravy, možno sa niekomu zídu: