Bola polovica apríla… bylinková záhrada ešte sivo-hnedá, sem-tam s náznakmi oživenia. Teda okrem jednej rastliny, ktorá tam ešte pred týždeňom vôbec nebola. Teraz bola krásne zelená a už 30 cm vysoká. Narýchlo som ani nevedel, čo to vlastne je. Bol to ešte vlani vysadený estragón, ktorý sa ako prvý chopil novej sezóny.
Tak reku, bolo by s ním niečo spraviť. Nechali sme sa inšpirovať jedným anglickým receptom a vytvorili sme našu vlastnú verziu kuraťa s estragónovou omáčkou. Keďže sme tak trochu improvizovali, množstvá surovín uvádzam tentoraz len približne, kľudne si ich prispôsobte (keď tento recept píšem, je dostupný aj čerstvý tymián, tak ho použite tiež.
V každom prípade je to výborné jedlo, vrelo ho odporúčam. A ak náhodou nemáte dostatok čerstvého estragónu, ozvite sa, začal sa nám v záhrade skoro nekontrolovane šíriť 🙂
Suroviny:
- 400 g kuracieho mäsa
- 1 dl bieleho vína
- 1 dl kuracieho vývaru (skúste tento recept spraviť v deň, keď robíte kuraciu polievku a použite tento skutočný vývar, výsledok bude oveľa lepší, ako s vývarom z bujónu)
- 1 ČL dijonskej horčice
- ½ lyžičky sušeného tymianu (ak už máte čerstvý, tak cca. trikrát toľko)
- 1 bobkový list
- Zo 12 listov čerstvého estragónu (alebo lyžičku sušeného)
- 2 dl smotany na šľahanie
- 1 lyžica múky
- Trochu masla na pečenie
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Mäso nakrájam na plátky, osolím, okorením a posypem múkou, aby po pečení ostalo šťavnaté
- Mäso upražím na masle, do zlatista, vyberiem ho z panvice
- Do výpeku vlejem biele víno, rýchlo preškrabkám panvicu, aby som vyslobodil chutné pripečené kúsky mäsa
- Pridám tymian, horčicu (poriadne ju rozmiešajte, moja mala tendenciu ťažšie sa rozpúšťať), bobkový list, kurací vývar, nechám pár minút variť
- Do voňavej skoro-omáčky prilejem smotanu, pridám najemno nakrájaný estragón, rýchlo prevarím
- Do omáčky vložím kuracie plátky a ešte pár minút spolu nechám bublať
A hotovo, kuracinka s voňavou omáčkou s čerstvo nazbieranými bylinkami
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
Janka says
Ahoj, ak si to myslel vážne s tým estragónom, mám vážny záujem aspoň o jeden korienok…zháňam ho už odkedy :-))). Som z RS. Myslím to fakt vážne :-), neviem ho zohnať. Napíš mi prosím na e-mail. Recept samozrejme vyskúšam tiež ;-).
ND says
Máš ma v maily 🙂
Erika says
Dakujem za vynikajuci recept! Manzel mi povedal, ze toto je najlepsie jedlo, co som urobila za ten rok co sme spolu ;-))
Robila som to z cerstveho estragonu aj tymianu. Omacka sa mi urobila dost riedka tak som na konci rozhabarkovala 1 PL muky co nerada robim ,ale bolo to riedke ,zeby koli inej smotane na slahanie ,kedze zijeme v Kalifornii?
Erika
ND says
Ahoj. Teší nás, že chutilo 🙂
Teoreticky by múka z mäsa, čo ostala v omáčke mala dostatočne hustiť, ale nikdy nevieš 🙂 Používali sme klasickú smotanu na šľahanie, s 33% tuku, ak dobre viem, u vás by to mala byť kategória Whipping cream. Ale čo už, trochu múky nezabije, hlavne, že chutilo.
Diana says
ahoj, prave som dovarila. je to nieco uplne ine, ako varim obycajne, z coho sa tesim. v omacke dost citim vino – ma to tak byt? som zvedava, co na to povie muz. dakujem za recept.
Diana says
aha, a ja som robila s morcacim masom a s vyvarom z morcacieho masa, ktore som robila synovi zvlast.