Zázvor používam veľmi rád. Imponuje mi tá jeho „rozpoltená osobnosť“, keď sa v ňom zlúči príjemná citrusová aróma so silným, štipľavým ukončením. Zásadne preto používam do jedál čerstvý zázvor, v práškovej forme stráca väčšinu príjemných vlastností. V zime si z neho zvykneme robiť aj čaj, kde nás okrem samotného teplého nápoja zohreje aj tá jeho štipľavosť. Rád pijem aj zázvorové nealko nápoje. A teraz som vyskúšal aj to, ako sa dá zázvorový nápoj vyrobiť doma.
Našiel som jednoduchý recept na výrobu domáceho zázvorového sirupu a kandizovaného zázvoru (čo je vlastne vedľajší produkt pri výrobe sirupu). Výsledkom je osviežujúci, možno trošku aj exotický nápoj, ideálny na nadchádzajúce horúce letné dni.
Suroviny:
- 220 gramov očisteného čerstvého zázvoru
- 450 ml kryštálového cukru
- 450 ml vody
Postup:
- Očistené kúsky zázvoru nakrájajte na tenké plátky, alebo menšie kocky
- V hrnci zohrejte vodu, primiešajte cukor
- Keď sa cukor roztopil, pridajte do vody kúsky zázvoru
- Na miernom ohni pomaly varte zázvor, hodinu, hodinu aj pol, podľa veľkosti kúskov
- Ak sa voda odparuje príliš rýchlo, môžete ju počas varenie prilievať
- Ak je už zázvor poriadne prevarený, mäkký, vyberte ho zo sirupu. Ak ešte nie ste spokojní s hustotou sirupu, varte ho ďalej. Mne sa z tejto porcie podarilo vyrobiť asi pol litra sirupu.
- Nechajte sirup vychladnúť a uložte ho do chladničky.
- Zázvorová limonáda je najlepšia so sódou a prípadne aj kúskom limetky, alebo troškou rumu.
Tip: po niekoľkých dňoch „zrenia“ sirupu v chladničke sme zistili, že sa vytráca jeho štipľavosť (nie chuť), takže ak vám sila zázvoru vadí, počkajte si pár dní.
Kandizovaný zázvor:
Na alobal, alebo papier na pečenie vysypte práškový cukor. Prevarené kúsky zázvoru premiešajte s cukrom, rozložte ich na papieri a nechajte ich cez noc vyschnúť.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
rada bych vedela, kdyz delam ten sirup, zda mohu tu vylouhovanou cast zazvoru vyuzit na kandovani a nebo musim varit nove kousky.
diky
JS.
My sme kandidovali práve tú vylúhovanú časť. Je škoda ju vyhodiť a okrem toho, ešte v nej zostalo dosť arómy aj štiplavosti 😀
Dobrý deň. Rada by som vedela, že či sa varením zázvoru, neznížia jeho liečivé účinky. Ďakujem.
Dobrá otázka, neviem 😀
Ale na zázvorové jedlá všeobecne hovoria, že sú zdravé, preto predpokladám, že aj po varení v ňom zostane aspoň časť jeho blahodárnych účinkov. Ale to je len subjektívny názor 🙂
Prosim vas, da sa namiesto toho cukru do sirupu pridat napriklad med? Alebo to sposobi nejake komplikacie?
Neskúšal som, ale podľa mňa to nemôže nič pokaziť…
Ja pouzivam ovocny cukor-fruktozu a davam asi o polovicu menej ako je v recepte, fruktoza ma vacsiu sladivost a je vhodna aj pre diabektikov.
Dnes som pozerala reláciu s p. Olievierom a on dával do jahôd zaváraný zázvor. Predpokladám, že keby som podľa vášho receptu uvaria zázvor, naukladala ho do menších pohárikov a zaliala ho tým cukrovým sirupom a ešte to po vychladnutí dala sterilizovať bol by z toho ten zaváraný zázvor. Rozmýšľam dobre ?
Okrem iného je zázvor v akomkoľvek stave veľmi zdravý na srdce.
Dělala jsem sirup podle receptu, výborný. Cukr jsem nechala zkaramelizovat :). Po zázvoru kandovaném se jen zaprášilo. Není to náhodou lehce návykové ? 🙂