Napriek tomu, že máme kačku veľmi radi, doteraz sme ju nikdy nerobili, sám neviem, prečo. Pritom ak je na dennom menu našej „pracovnej“ reštaurácie kačka, tak ostatné alternatívy ani nepotrebujem počuť. Tentoraz sme sa konečne rozhodli odstrániť aj túto našu gurmánsku neprofesionalitu. Nakúpili sme kačacie stehná, vyhľadali atraktívny recept z našej obľúbenej kuchárskej knihy a dali sme sa do toho. Keďže výsledok nášho pokusu práve čítate, je asi jasné, že nám chutilo 🙂 .
Suroviny
- 2 kačacie stehná (spolu cca. 1 kg)
- 1 dl pomarančovej šťavy
- 0,75 dl červeného vína typu Cabernet
- nastrúhaná citrónová kôra (asi z polovičky citróna)
- menšia lyžička cukru
- soľ
Postup
- Cukor v malej panvici nechám karamelizovať
- K cukru opatrne prilejem víno a pomarančovú šťavu, pridám citrónovú kôru, miešam, kým sa karamel roztopí
- Z kačacích stehien odrežem pár kúskov kože, v ďalšom hrnci z tých kúskov vypečiem kačaciu masť
- Na trošku kačacej masti opražím stehná
- Stehná vložím do pekáča, polejem ich pripravenou šťavou
- Pekáč zakryjem alobalom a na jednu hodinu vložím do horúcej trúby
- Keď je mäso už mäkké, odstránim alobal a obe strany stehien opečiem, kým dostanú krásnu zlatú farbu
- Podávam klasicky s dusenou kapustou a parenými knedľami
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
guess who says
fajn recept, vyskusame. len ja by som namiesto kabernetu pouzil trosku lahsie cervene, napr. rulandske modre.
Lea says
my sme dali do kapusti cervnej este trosku rimskej rasce spolu s klasickym a bolo to vyborne, este na konci sme dali ocot a to bola hotova fatamorgana, teda ja som sa nepodielala, len som sa zviezna na konzumacii. pozn: rimska rasca (kumín) dostat v oaze zdravie v relaxe.