Na austrálskej časti internetu som minule našiel krásne jednoduchú, pritom grandióznu variáciu na klasické pečené zemiaky. Samotné zemiaky asi tento recept nenávidia, lebo namiesto humánneho upečenia a zjedenia ich teraz čaká dlhá tortúra, pri ktorej ich najprv uvaria, potom čiastočne roztlčú, potom im rany posolia a následne ich pripečú pomocou horúceho oleja. No proste hotová inkvizícia. Ale, ako ujo Einstein hovorieval, „alles ist relativ“, takže čo sú pre zemiaky možno muky, to je pre chuťové bunky malomestského gurmána potešenie.
Tieto zemiaky sa podľa mňa výborne hodia k rôznym opečeným, grilovaným mäsám, steakom, alebo aj samotné, ako výborný snack.
Suroviny:
- zemiaky (najlepšie skoré)
- olivový olej
- soľ, čierne korenie, rôzne bylinky, ďalšie možné prísady (pozri poznámku pod receptom)
Ako na to:
- Celé zemiaky uvarím v šupke
- Keď sú hotové, poukladám ich na pekáč vytretý olivovým olejom a tortúra začína:
- Zemiaky pomocou tupého predmetu (napr. drvič na zemiaky) opatrne roztlačím a to na dvakrát, pričom druhé zatlačenie je kolmé na prvé. Dávam pritom pozor na to, aby sa zemiak nerozpadol, len pekne otvoril a rozpučil na placku
- Každý zemiak potriem olivovým olejom, osolím, okorením (my sme použili čerstvý rozmarín, čierne korenie)
- Vložím do rúry (220 °C) na 20-25 minút, kým sa zemiaky opečú dozlata.
Po prečítaní receptu a prvom vyskúšaní určite prídete na podobné myšlienky, ako my, že počet možných variácií je nekonečný. Tak narýchlo ma hneď napadli ďalšie možné prísady ako cibuľa, cesnak, grilovacie korenie, provensálska koreniaca zmes, zmes na bylinkové maslo, syr, smotana, slaninka, bacon, atď. Vyskúšajte a ozvite sa, aká je najlepšia kombinácia.
germa says
chech, vidím ja dvojmo, alebo to fakt máte dvakrát? 🙂
ND says
fakt bolo 🙂
asi som sa nechal uniesť pri písaní
germa says
🙂 a ja som si myslela, že to už z toho môjho radikalizmu vidím dvojmo :o)
ND says
no áno, príliš veľa zeleniny môže mať isté vedľajšie účinky…… 😀
sandra says
aj mna prekvapilo kolko možnych variacii a spôsob uprav je na zemiaky pripadne jedla zo zemiakov,ale aj tak ich mam najradšej v gulaši
Aan says
nebolo by mozne davat k clankom viac a kvalitnejsich (vo vacsom rozliseni) fotiek?
inak dik za napad
ND says
fotky k článkom dávame len ako ilustráciu, ako vyzerá výsledok našej snahy. robíme ich sami, takže ak je záujem, nie je problém ich v budúcnosti urobiť na klikacie, s možnosťou zobrazenia aj vo vyššom rozlíšení
Aan says
myslim ze by to uvitali viaceri ved fotky su podstatnou sucastou foodblogov, nech si moze clovek zaslintat, inak jeden z najlepsich SK blogov o jedle, asi moj najoblubenejsi spolu s El Souk (ktory ma btw. viac fotiek, ale taktiez dost mizernej kvality), ciastocne snobske dekilatesy, cuketka ci prakticke kulinarium su menej zaujimavejsie, dobre su aj dolcevita a germa vari, taky gurmetklub som si vyradil zo zaloziek ked sa z neho stal pomaly uz cisto snobsky foodblog odtrhnuty od realneho zivota a normalnych jedal, snad sa vam to nestane, viac takychto receptov
ND says
Ďakujeme za pochvalu, aj upozornenie 🙂
S fotkami máte pravdu, budeme sa snažiť ich vykladať aj vo väčšom rozlíšení (obrázok zemiakov vyššie je už urobený na klikací), aj keď pri fotení v domácich podmienkach (a často v hladnom a veľmi nedočkavom stave) sa nám fotky nie vždy vydaria.
Gurmán v exile says
podla mna nie jeden z najlepsich, ale jednoznacne najlepsi foodblog v SR…