Minulý víkend sme navštívili Viedeň. Okrem kultúrno-historických zážitkov sme sa rozhodli zaradiť do programu aj gurmánsku hodinku, čo tentoraz znamenalo návštevu tržnice Naschmarkt, kde nájde malomestský (aj profesionálny) gurmán všetko, čo potrebuje ku kvalitným a exotickým jedlám, vrátane potravín a prísad nikdy predtým nevidených, neskúsených a často aj neidentifikovateľných. Okrem iného sme sa rozhodli vyskúšať taliansku slaninu „pancetta“, ktorá je uvádzaná ako prísada v mnohých talianskych receptoch, často cestovinových.
Vybrali sme si k tomu omáčku na cestoviny založenej na pancette, bazalke, paradajkách a smotane. Je to omáčka príjemná, jemná a samozrejme veľmi chutná.
Suroviny:
- 10 dkg slaniny Pancetta, nakrájaná na menšie kúsky
- 2 strúčiky najemno nasekaného cesnaku
- 2 paradajky (použili sme konzervu, chuť tej sa aspoň podobá na paradajky 🙂 )
- 1 lyžica olivového oleja
- 1,5 dl suchého bieleho vína
- 1,5 dl smotany na šľahanie
- Hrsť nasekanej čerstvej bazalky
- 500 g cestovín – penne, špagety, čo máte radi, alebo čo máte doma
Postup:
- Kúsky slaniny sme niekoľko minút pražili na panvici, až kým boli pekne chrumkavé
- Vybrali sme pancettu z panvice, do slaninovej masti sme pridali olivový olej a cesnak, spolu pražili po 30 sekúnd, aby sa uvoľnila aróma
- Pridali sme rozdrvené paradajky (môžete ich aj nakrájať na menšie kúsky), víno a smotanu.
- Omáčku sme potom na miernom ohni varili asi 10 minút.
- Následne sme pridali väčšinu bazalky, podľa potreby osolili, okorenili.
- Uvarené cestoviny sme podávali s omáčkou, posypané bazalkou a chrumkavou slaninou.
P.S. Ak pancettu nemáte, skúste nahradiť mierne údeným bravčovým bokom, pancetta je väčšinou neúdená, len sušená.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!