Pred niekoľkými rokmi som dostala tento recept od mojej kolegyne-kamarátky, ktorá občas piekla najmä pre svoje krstné deti, ktoré si veľmi obľúbili jej bábovku. Tá očarila aj nás, nielen detičky. Veď niektorí dospelí sú maškrtní počas celého života a my s manželom patríme do skupiny tých, ktorý milujú zákusky a sladké dobroty nadovšetko.
Je tu teda recept našej nedeľnej bábovky, ktorá ešte ani raz nesklamala ani nás, ani našich kamarátov.
Čo potrebujeme:
- 3 vajcia,
- 140 g masla (môžeme použiť aj cca deci oleja, ako to robievam ja v poslednom čase),
- 140 g cukru,
- 1 dl mlieka,
- 180 g polohrubej múky,
- štipku soli,
- nastrúhanú kôru z dôkladne umytého citrónu,
- vanilku,
- kypriaci prášok,
- hrsť hrozienok,
- hrsť mandlí (okrem horeuvedených ingrediencií môžeme použiť aj rôzne kompóty alebo čerstvé ovocie podľa vlastnej chuti, treba však pozorne dávkovať, aby cesto ostalo ľahké),
- tuk a múku na vysypanie plechu.
Ako postupujeme:
- Maslo, žĺtky a cukor vymiešame do peny, pridáme citrónovú kôru, vanilku, vlažné mlieko a soľ. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku premiešame s kypriacim práškom a spolu so „snehom“ ju zľahka vmiešame do cesta.
- Pridáme v horúcej vode umyté a odkvapkané hrozienka, olúpané, nakrájané a na horúcej panvici opražené mandle. Premiešame. Formu vymastíme tukom, vysypeme múkou a naplníme.
- Pečieme v mierne predhriatej (180-200 C) rúre cca 45 minút. Upečenú bábovku vyklopíme a posypeme práškovým cukrom a vanilkou.
Po obede alebo pri kávičke je skvelou maškrtou.
to je nááádhera ! 🙂
Je nielen nádherná,ale aj chutná,otestovala som recept a podaril sa.Vďaka za inšpiráciu.
to miesto masla mozem pouzit olej alebo sa mysli oboje aj maslo aj olej? dakujem za odpoved
monika
Ak sa nemýlim, tak to bude alebo maslo, alebo olej. Ale ešte to skúsim zistiť u zdroja 🙂
Ďakujem za recept, vyskúšala som. Chutná je, ale na môj vkus príliš málo naskočila… neviem, či mne niečo nevyšlo, alebo bolo málo cesta…
kata
ňo moja prva babovka…a nahodou sa mi podarila..xD
je skvela
Musím pochváliť! Bábovka zabodovala u celej – rozvetvenej rodiny. U mňa ľahkosťou a chuťou, ale aj počtom použitývh vajec, Dnes ju pečiem znova! Odporúčam.
akurát ju robím…. ale mám výhrady voči tomu že si ju môžme dať po obede. nemôžme. obed si nechajme stráviť a potom si vychutnajme bábovku. nič horšie na rastúce špeky okolo pása nemôže byť.