Po dlhšej dobe sa dnes vraciam k téme domáca pekáreň. Tentoraz to bude o brioškách. Mám ich, spolu s vianočkami veľmi rád. Nikdy sme ich doma nepiekli, lebo v blízkej malej predajni potravín som vždy dostal skvelé, čerstvé briošky, s ktorými som bol spokojný. Názor na domáce pečenie briošiek som zmenil až potom, ako mi v tomto obchodíku niekoľkokrát predali staršie briošky. Dokonca raz mi starú briošku predali aj po tom, ako som sa po prvých skúsenostiach pre istotu spýtal tety, či je čerstvá. Uistila ma, že je, tak som ju zobral. Na svoju obranu, musím povedať že na „omak“ sa brioška zdala byť v poriadku.
Ale stačilo, odteraz si pečiem briošku sám, však načo mám domácu pekáreň. Má program pre briošku, suroviny nie sú problém a mám ju na stole ešte fajn teplú. Odporúčam vyskúšať. Je to síce nezvyčajná forma, veľká tehla nevyzerá na briošku, ale chutí výborne. Najmä s hrubou vrstvou masla a domácim lekvárom mojej mami.
Suroviny (výsledok je 500 gramová tehla briošky):
- 2 vajcia
- 115 g masla
- 45 ml mlieka
- 1 lyžička soli
- 2,5 lyžice cukru
- 280 g hladkej múky
- 7 g sušeného droždia
- Hrozienka (podľa gusta, z obrázkov je jasné, že ja som ich tam nedal dosť)
Postup:
- Suroviny vložím do pekárne v poradí, ako sú uvedené
- Zapnem program Brioška (je ináč veľmi podobný základnému programu, takže ak nemáte špeciálny program pre briošky, použite ten základný)
- Pri zvukovom znamení pridám hrozienka
- Hotovo, vyberiem formy, nervózne obchádzam briošku kým ako-tak vychladne, rozrežem a vyššie spomenutým spôsobom zbaštím.
Pedrof says
konecne niekto pochopil presny zmysel slova Gurmán.clovek sa s tymto nazvom stretava s pojitosti s clovekom ktory sa vyzna v gastronomii je vyznavac dobreho jedla a podobne.malokto vie co je presne gurman,gurmet,labuzník.aj vdaka vazej doslednosti vam fandim a zelam vela dobrych clankov…….
Martin says
Můžu se zeptat jakou máte pekárnu?
ND says
Pedrof, ďakujeme.
Martin: My používame Moulinex OW 200030. Ale podľa skúseností mojich známych, ktorí majú iný typ Moulinexu, alebo prístroje ETA, nie sú žiadne veľké rozdiely.
Ten náš stroj sa mi páči preto, lebo sa s ním dá robiť aj 500 gramový chlieb, na väčšine je minimum 750 gramov.
Aan says
nie je pravda to minimum, staci si kupit spravnu velkost pekarne, v zasade sa predavaju mensie s gramazou do 1000g (tam su chleby 500/750/1000) a vacsie do 1300-1500g (zvacsa chleby len 750/maximum) ktore vsak podla mna nema zmysel pre nikoho kupovat, zeru viac energie (zvacsa uz 2 hnetacie haky) a ked clovek moze mat cerstvy chlieb nie je dovod si robit jeden velky, radsej viac malych postupne, inak mam ten isty moulinex, velke navyse zaberaju uz naozaj enormne mnozstvo priestoru
Palo says
Mozem pochvalit! Uz sme ju doma piekli velakrat a Vas recept fakt pripomina stare dobre briosky z pekarne, ako si ich pamatam z detstva. Dakujeme!