Klasický recept českej kuchyne sme tentokrát spravili z exkluzívneho mäska. Daniela môžete ochutnať najmä najmä vtedy ak ste, alebo máte medzi známymi poľovníka. Ak takého nemáte, zožeňte, oplatí sa 🙂
Sviečková na smotane z daniela
Čas prípravy
Čas varenia
Celkový čas
Typ receptu: Hlavné mäsité jedlo
Suroviny
- 1 kg - 1,5 kg mäso z daniela (Danielie mäso môžete samozrejme nahradiť jelením)
- 2 väčšie cibule
- 5 ks mrkvy
- 4 ks petržlenu
- zeler (voliteľne)
- olej
- 2 ks bobkového listu
- čierne korenie
- 1 kl korenie divina
- 5 ks borievky
- min. 3 - 4 dcl slepačieho vývaru
- soľ
- 1 dl bieleho vína
- 1 citrón
- 1 pl plnotučnej horčice (resp. podľa chuti)
- 2 dl kyslej smotany
- 1 pl hladkej múky
Postup
- Cibule nakrájam na malé kúsky, zeleninu očistím a tiež nakrájam na kolieska a mäso na 1,5 cm plátky.
- Mäso obalím v hladkej múke do ktorej som pridal troška soli a mletého čierneho korenia. Obalené mäso vypečiem na panvici na troška oleji. Mäso pečiem cca. 3 min. z každej strany a potom plátky dám bokom.
- Na panvici, v ktorej zostáva výpek z mäsa (s pridaním ešte troška oleja) restujem nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľka už zlatistá, pridáme zeleniny, všetky koreniny, horčicu, nastrúhanú kôru pol citróna a podlejem bielym vínom. Z vína necháme odpariť alkohol a potom podlejem vývarom a pridám vypečené plátky mäsa.
- Varím dovtedy, kým sa mäso a zeleniny úplne nezmäknú. Po tom mäso vyberiem na tanier a zo zeleninového základu vyberiem koreniny, ako bobkový list a borievky. Základ rozmixujem ručným mixérom, kým nedostanem omáčku krásnej farby a vône.
- Smotanu vylejem do taniera a vmiešam do nej 1 pl lyžicu hladkej múky. Pridám to k omáčke.
- Mäso vložím naspäť do pripravenej omáčky a počkám kým znova zovrie.
- Hotové jedlo servírujem s knedľami.