Dlho som koketoval s myšlienkou pečenia chleba. Však koho by nelákala vôňa čerstvo pečúceho sa chleba priamo v dome. Vždy som to však považoval za príliš časovo náročnú zábavu. Naviac, ak si človek dobre prezrie ponuku miestnych pekární, zistí, že v obchode dostane veľmi chutný biely, aj čierny chlieb.
Keď som zistil, že v obchodoch dostať domácu pekáreň chleba, ktorá vám preberie celú prácu, hneď som spozornel. Nejaký čas mi to chodilo po hlave, moje gurmánske ja kričalo KÚP!!!, moje sporlivé ja zase poukazovalo na chutný chlieb, ktorý dostať v miestnej pekárni.
Nakoniec som ten prístroj kúpil. Z jednej strany som si to odôvodňoval zdravou životosprávou, „presne viem, čo jem“, ale rozhodla o tom kuchárska kniha, ktorá sa mi dostala do ruky. V nej som našiel recepty na rôzne druhy chleba, ktoré v obchodoch nenájdete: olivový, cesnakový, syrový, kukuričný, atď. A keďže ja takéto veci rád, namieril som si to do najbližšieho obchodu a kúpil jeden taký prístroj.
Začalo sa obdobie experimentov, státia nad prístrojom a sledovania cez okienko, ako to tá pekelná mašina vlastne robí. Po viac, aj menej vydarených pokusoch sme sa naučili, ako spraviť chutný chlieb. Teraz sa cítim byť pripravený na zverejnenie niekoľkých receptov chleba, ktoré sme úspešne vyskúšali. Samozrejme, môžete si tento chlieb pripraviť aj bez pekárne, klasickým spôsobom.
Začnem hneď s najchutnejším, aj keď možno nie práve najzdravším pokusom:
Chlieb s vôňou Stredomoria (výsledok je asi 750 g chleba)
Suroviny ( v poradí, ako ich nakladám do pekárne)
- 2,5 dl vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky cukru
- 1,5 – 2 lyžičky soli
- 500 g hladkej (alebo chlebovej T-650) múky
- 1 sáčok instatného droždia Dr. Oetker (to je asi 7g, ak chcete použiť iný typ)
Prísady (pridávajú sa pri hlasovom znamení prístroja)
- 2 strúčiky cesnaku
- 5 dkg kvalitného údeného syru
- štipka rozmarínu
- lyžička kapari
Suroviny vložím do pekárne, nastavím program pre základný chlieb, po hlasovom znamení pridám k cestu ostatné prísady a nechám pekáreň dorobiť chlieb.
Už počas pečenia sa celý byť naplnil vôňou rozmarínu a údeného syra. Tento chlieb je taký chutný, že sme ho najprv jedli len tak, bez pomazánok, či inej prílohy.
Marcellino says
No dobre,
hneď by som ho zjedol,
ale ako ho pripraviť bez domácej pekárničky, veď rúra nesignalizuje, že mám vložiť ďalšie suroviny.
Inak, super recepty tu máte a najviac ma na tom teší, že aj keď nie som pri Vás mám dojem akoby som bol. Je cítiť takú domácu pohodu a nie dáke recepty, ktoré píšu v novinách, alebo v kuchárskych knihách, či podobne.
Ďakujem za pomoc pri varení (rád varím) a mám zopár vyskúšaných receptov (samozrejme z internetu, z TV, a podobne), ktoré sú fakt dobré, prípadne rýchle, proste využiteľné, ktoré by som Vám mohol poslať na zverejnenie-vyskúšanie, ak by ste mali záujem.
S pozdravom
Marcellino
ND says
jasne že máme záujem, máme len dve podmienky (aby sme zachovali Vami spomínanú atmosféru domácej pohody):
1. pridať k receptu nejaký váš komentár, príhodu s tým jedlom, alebo niečo podobné
2. priloženie vlastných fotografií vlastného výtvoru, aby sme zachovali kredibilitu stránky, samé vyskúšané recepty
iva says
skus dat namiesto 500g hladkej muky aspon 150g kukuricnej a uvidis perfektny vysledok!
Anjelik says
Vyskúsajte novu recepturu
Anjelik says
podťa mńa výborny recept-treba vyskusat
babi says
Kde sa dajú v RS kúpiť kapari ?
ND says
V kauflande iste, nad mraziacimi pultami, niekde vedľa olív. Ale majú ich asi aj v iných veľkých obchodoch.
Lucia says
Hm…akurat mi dnes manzel nesie domov pekarnicku a cely den chodim po internete a hladam recept, ktory by bol perfektny 🙂 A ked som si precitala ten Vas, tak som sa rozhodla 🙂
Drzte mi palce, vecer idem na to 🙂
S pozdravom
Lucia
Lucia says
Vydaril sa :)))
Sice som doma nemala kapari, ani rozmarin…ale mala som olivy a oregano 🙂 Tak som trosku improvizovala, ale ta vona, co ste opisovali, prevonala cely dom 🙂
Klobuk dolu, ani som necakala, ze moj prvy chlebik v zivote bude az taky dobry 🙂
Aj manzel je velmi spokojny :))
Dakujem
S pozdravom
Lucia