Mali sme v chladničke pár kačacích stehien, ktoré sme chceli upiecť klasickým spôsobom s majoránkou, s kapustou a knedlíkmi. Tentoraz bol trik v tom, že sme namiesto klasických parených knediel podávali podomácky vyrobené české varené „houskové“ knedlíky, o ktorých som už síce počul, ale musím priznať, ešte som ich nejedol. Sú hustejšie ako tie parené, ale poliate kačacou masťou sa k pečeným stehnám hodili znamenite. Možno je to len tým, že je to pre mňa novinka, ale chutili mi ešte viac ako klasické parené knedle.
A ešte otázka pre znalcov… väčšina receptov na internete používa k týmto knedlíkom prášok do pečiva, ale niektoré uvádzajú klasické droždie. Ktorá varianta ja tá „skutočná“? Alebo je to jedno?
Suroviny:
- 30 dkg hrubej múky
- ½ prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 2 dcl mlieka
- 1 žĺtok
- 1 rožok, alebo žemľa, najlepšie cca. deň starý
Postup
- Rožok/žemľu nakrájam na malé kocky, zalejem ich mliekom, v ktorom som predtým rozmiešal žĺtok
- Múku premiešam s práškom do pečiva a celé to nasypem na presiaknuté pečivo, veľmi dobre premiesim, kým dostanem homogénne cesto, s malými fľakmi od pečiva
- Z cesta vytvorím 2, približne 20 cm dlhé knedlíky a nechám ich asi 15 min odpočinúť
- Vo veľkom hrnci nechám zovrieť slanú vodu, do ktorej potom knedlíky vložím
- Po 7 minútach varenie knedlíky o 180 stupňov otočím a varím ďalších 7 minút
- Vyberiem z vody a ešte za tepla knedlík nakrájam a servírujem
Aan says
tak vzhladom k tomu ze skor nez prasok do peciva existovalo v nejakej forme asi drozdie bude povodne asi skor to
HaF says
Nabízím verzi bez kypřidel, podle staré české kuchařky z roku 1909.
http://hafjentak.blog.cz/1006/krenova-smetanova-omacka-s-houskovym-knedlikem-a-varenym-jazykem
Peter V. says
Správne po slovensky je majorán.
Majoránka je po cesky.