Väčšina ľudí tekvicu čerstvú, alebo v zime mrazenú, kupuje. Tí, čo majú záhradku, alebo babku, ktorá má záhradku, si ju v lete môžu vychutnať naplno a na zimu – keďže v pohári dosť ľahko vykysne, ju odkladajú do mrazáku.
I ja som robila tak, ale zistila som, že na relatívne lacnú tekvicu takto miniem priveľa energie, o tom už ani nehovorím, že mi v mrazničke nezostalo miesto na dôležitejšie potraviny – trebárs mäsá, či polotovary, ktoré si väčšinou tiež sama vyrábam.
Potom mi babka prezradila recept, ako zavariť tekvicu tak, aby to bola aj po dvoch rokoch poživateľná surovina a aby som nemusela v komore neustále kontrolovať, či mi niektorý pohár nevykypel. Takže dobre strážené babičkine tajomstvo je nasledovné:
- Umy, očisti tekvicu, odstráň jaderník a na strúhadle ju klasickým spôsobom nastrúhaj.
- Daj ju do väčšej misy a zalej ju studenou vodou tak, aby ju dobre zakryla. (Keďže tekvica „pláve“, nebabrem sa s ňou, dám do misy vody toľko, koľko sa zmestí).- Toto je prvý fígeľ, ktorý vedie k úspechu.
- V tejto studenej vode nechaj tekvicu stáť 2 hodiny.
- Medzitým umy poháre a do každej vlož vetvičku kôpru. (V zime síce mám v tégliku namrazený mladý kôpor, ale keby sa minul, ten v pohári ochutí prívarok tak akurát).
- Po dvoch hodinách vyberaj rukou tekvicu z vody, nechaj ju odtiecť a plň do pohárov, ale – druhý, posledný, ale veľmi dôležitý fígeľ – nesmie tam byť nadžganá, len ju do pohára vložím, keď je plný, dlaňou 6-7-krát tľapnem po dne pohára a doplním toľko tekvice, čo sa tam ešte vojde.
- Do každého pohára daj za kávovú lyžičku octu a zalej čistou vodou asi 1 cm pod okraj.
- Ostatné je už klasika – osuš okraje pohárov, zaviečkuj a v zaváracom (alebo obyčajnom) hrnci ju nechaj tíško vrieť 1 hodinu.
- Sú dve možnosti: nechať tekvicu vychladnúť v hrnci (ja to nemám rada, lebo mi hrniec vyhrieva v lete i tak dosť teplú kuchyňu), alebo pod tečúcou vodou (najprv teplou, potom čoraz chladnejšou poháre v hrnci schladím tak, aby som sa ich mohla dotknúť bez popálenia, poháre vyberiem a poukladám dole hlavou. Keď vychladli, stačí ich už len dať do komory a v zime máte za 20 minút hotový obed.
ružena cunová says
tak tento recept si na 100 percent uložím a už sa teším ako v zime budem papať prima tekvičku
Lenka says
Dobrý deň myslíte, že to môžem takto použiť aj na cuketu?
Dalibor Kotacka says
Mate niekto navod, ako najlahsie ocistit koru tekvice ?? Hotove utrpenie a dorezane ruky.