Tento obed začal typickým mužským postojom „čím väčšie, tým lepšie“. Manželka v obchode našla štrúdľové cesto. Už sme nejaký čas chceli experimentovať so slanými štrúdľami. Mali sme na výber 6,12 a 18-plátkové balenie. Ja som samozrejme hneď nariadil kúpu najväčšieho balenia, nech je to kvalitná štrúdľa. Keďže som štrúdľu nikdy nerobil, len ju jedol, nemal som ani šajnu o tom, že sa na jednu štrúdľu používajú 3-4 plátky. Takže z jednej štrúdle sa nakoniec vykľuli tri, v dvoch rôznych variáciách a aj tak nám ešte ostalo cesto v chladničke. Prvú variantu, Hortobágysku mäsovú vybrala manželka, druhú, bryndzovo-kôprovú zas ja. Dostali sem tak celkom peknú monarchickú zostavu, alias Echte Strudel mit Hortobágy mäso und Salašnícka bryndzová Füllung.
Takže, ako na to…. najprv plnky:
Mäsová plnka
Nejdem ju rozpisovať, je uvedená v tomto recepte… Na dve štrúdle sme pripravili plnku zo 400 gramov mäsa. Jediný rozdiel bol v tom, že sme k smotane pridali aj trochu múky, aby omáčka zhustla a nerozmočila štrúdľu, po rozmletí sme k mäsu primiešali celú omáčku a dostali mäsovú pastu.
Bryndzová plnka
Je to prakticky plnka pre bryndzové pirohy.
- 200 gramov zemiakov
- 200 gramov bryndze
- 1 cibuľa
- trochu kôpru
Zemiaky uvarím, potom z nich spravím kašu. Ku kaši primiešam bryndzu, opraženú cibuľu a kôpor (dal by som aj pažítku, keby som mal), trošku čierneho korenia a soli podľa potreby. Dobre premiešam, kým dostanem jednoliatu pastu.
Plnenie štrúdle
Následne sme vždy 4 plátky štrúdľového cesta naplnili plnkou, a to tak, že sme jednotlivé plátky vždy potreli troškou masla, pri mäsovej plnke sme pred plnkou cesto posypali vrstvou strúhanky, aby zabránilo premočeniu. Cesto sme zrolovali a dali na 20 minút piecť pri 180°C.
Dobrú chuť 🙂