Zima už došla. Väčšiu časť decembra sa nám podarilo prežiť bez väčších mrazov, čo mňa, odporcu zimy celkom potešilo. Teraz však už mráz došiel, tak sme teda urobili klasické zimné domáce protiopatrenia: vytiahli teplejšie papuče, zvýšili intenzitu vykurovania a po večeroch sme začali vyrábať teplý punč z červeného vína, recept ktorého sa do rodinného archívu dostal vďaka pracovným cestám otca do Revúcej. Predpokladám, že to nebude tradičný revúcky punč, ale jedno je isté, je chutný a krásne zohreje.
Suroviny:
- 1 l červeného vína
- 6 ks klinčekov
- 1 kus škorice
- 0,5l čierneho čaju
- 0,1 l rumu (my sme ho nemali, tak sme použili Tatranský čaj)
- Hŕstka hrozienok
- 1 pomaranč nakrájaný na menšie kúsky, alebo kolieska
- 10-15 dkg cukru – podľa suchosti vína a osobných preferencií
Postup:
- Víno, klinčeky a škoricu krátko povaríme
- Prilejeme ostatné ingrediencie a necháme chvíľku odstáť
- Podávame ešte teplé.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
Punč tak ten môžem….
Prezradím môj obľúbený recept nazvala som ho jabĺčkový punč ale kľudne by mohol mať názov “čo kuchyňa dala”
4-5 menších jabĺk nakrájame na kocky, zalejeme vriacou vodou (0,5l)
pridáme 5-6 klinčekov, jednu škoricu alebo štipku mletej, 0,1l fernet citrus (rum som nemala) a 0,5l červeního vína + cukor podľa chuti. Všetko prevaríme a prikrité pod pokríkovkou necháme kúsok postáť.