Koncept anglosaského “pull apart bread” (chlieb na roztranie, doslovne aj v inom zmysle) je lákavý na prvý pohľad. Upečiete si čerstvé chlebové kúsky, ktoré sú nasiaknuté cesnakovo-bylinkovým maslom, sú chrumkavé a vonia z nich celá kuchyňa. A aj keď človek vie, že by sa pečivo nemalo jesť teplé, nedá sa odolať 🙂 A s pivečkom je to priam dokonalá kombinácia!
Jeho príprava je pomerne jednoduchá. Cesto si môžete zvoliť ľubovoľné chlebové, bagetové, či podobné cesto, proste si vyberte svoju obľúbenú receptúru. Ja som si na prvý pokus vybral jednoduché pizza cesto, s ktorým robíme aj silvestrovské pizza guľky. Možnosti kombinovania sú potom tiež nekonečné, maslo si ochutíte koreniami a prísadami ako sa vám zapáči a ak chcete, kúsky cesta môžete aj naplniť napr. syrom. Nechajte sa inšpirovať našim prvým pokusom:
- 430 g hladkej múky
- 5g sušeného droždia
- 2,4 dcl vlažnej vody
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 50g roztopeného masla
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička provensálskeho korenia
- trochu soli
- Z múky, vody, olivového oleja a soli vymiesim a nechám vykysnúť cesto (za mňa to spravila domáca pekárnička, takže to bolo skoro bez práce) - trvá to asi hodinku a pol, tak s tým počítajte pri príprave.
- Medzičasom v miske premiešam roztopené maslo, provensálske korenie, soľ a nastrúham k nemu cesnak.
- Keď je cesto hotové tak si trochu namastím ruky a vytrhnem z neho menší kúsok, namočím ho do maslového kúpeľa a dám na pekáč. Postup opakujem kým sa neminie cesto, alebo sa naplní pekáč. V masle mi ostalo ešte pomerne veľa cesnaku, tak ten som vylovil z masla a ešte pridal na vrch "chleba".
- Pekáč vložím do predhriatej rúry na 200 stupňov na cca. 25 minút. Pár minút nechám vychladnúť a vrhnem sa na to, kým je chlieb ešte trochu teplý a chrumkavý.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!