U nás varí manželka. Z času na čas však urobím výnimku, pripravím pre rodinu pochúťku, ktorú majú všetci radi a ktorá sa stala mojou špecialitou. Dá sa jednoducho zhotoviť a výsledok je napriek tomu jedinečný. Takto s pomerne neveľkou námahou zožnete obrovské úspechy.
Suroviny:
- 1 kurča
- asi 10 dkg údenej slaninky
- 1 zelená paprika
- 1 polievková lyžica kvalitného kečupu
- 1 kávová lyžička plnotučnej horčice
- šťava 1 stredne veľkého citróna
- 1,5 dl dobrého bieleho vína
- 1 – 1,5 dl pochúťkovej smotany
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Dovoľ manželke, aby ti rozporcovala kurča.
- Kúsky kuraťa ponatieraj soľou a čiernym korením.
- Dno zapekacej misy alebo hrnca s hrubším dnom vysteľ plátkami natenko nakrájanej slaniny a polož na ňu kúsky kuraťa a poukladaj medzi ne kúsky zelenej papriky.
- V miske si priprav nálev – zmiešaj víno, citrónovú šťavu, horčicu a kečup a nalej na kurča.
- Na ohni prikryté podus asi 45 minút, kým mäso nie je mäkké.
- Zohrej rúru na 200 – 220 °C. Hrniec odkry, mäso pokvapkaj kyslou smotanou a vlož do teplej rúry zapiecť pekne do ružova.
Hodí sa k nemu ryža alebo, ak chcete dodržať štýl maďarskej kuchyne, tak tarhoňa.