Francúzska kuchyňa mi je veľmi sympatická, napriek tomu, že s ňou nemám hlbšie skúsenosti, a ešte nemal to šťastie urobiť si gastrotúru po Francúzsku. Moje sympatie sú založené na prozaickom a jednoduchom fakte, že milujem jedlá s kvalitnou, hustou, chutnou omáčkou. A vysoko si cením umenie, s akým Francúzi využívajú napríklad výpek z mäsa na výrobu výborných omáčok.
Dnešný recept, kurča Bonne Femme, patrí práve medzi mäsové jedlá s bohatou, chutnou omáčkou, založenou na výpeku, bylinkách a jemnej smotane. Bola objavená a pripravená mojou Samantou (však bonne femme, nie? 🙂 ).
Suroviny:
- 300 ml kuracieho vývaru
- 4 vykostené kuracie prsia
- 35 gramov masla
- 100 gramov anglickej slaniny
- 8 šalotiek
- 150 gramov čerstvých šampiňónov
- 100 ml bieleho vína
- 2 lyžice múky
- 1 bobkový list
- 2 lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate
- ½ lyičky sušeného tymiánu (ak máte čerstvý, dajte viac)
- soľ, čierne korenie
- 50 ml smotany na šľahanie
Postup:
- Kuracie prsia osolím, okorením
- Na panvici rozpustím maslo, mäso na ňom opražím dozlata
- Mäso vyberiem z panvice a odložím (na horšie časy :))
- Do výpeku vložím anglickú slaninu a opražím ju dochrumkava
- Prihodím rozštvrtené šalotky, pražím pár minút, potom pridám šampiňóny a pražím ďalších pár minút
- Prilejem biele víno, dobre premiešam a nechám omáčku variť pár minút
- Postupne primiešam múku, potom prilejem teplý vývar, mierne znížim teplotu
- Pridám bobkový list a vrátim kuracie prsia do panvice
- Spolu to všetko varím asi 7 minút, pričom mäso poobraciam, aby sa omáčka dostala všade (ak je omáčka príliš hustá, pridajte trošku vody)
- Pár minút pred koncom mäso posypem tyminánom a petržlenovou vňaťou
- Ak chcete bohatšiu omáčku, pred servírovaním prilejte ešte smotanu (neuhádnete, my sme ju pridali)
chudobný gurmán says
čo sa stane, ak tam dám miesto šalotiek len cibuľu? je to veľký rozdiel? malá sieťka šalotiek stojí u nás skoro 50 korún, je to dosť na trošku cibule. mám investovať?
Gurmán v exile says
Ja ak môžem uprednostňujem šalotku, je jemnejšia ako normálna cibuľa. Nič sa však nestane ak sa tonahradí cibuľou, až taký veľký rozdieľ tam nie je.
ND says
Súhlasím. Je to ozaj o niečo sladšie, jemnejšie, ale keď necháš pekne upražiť klasickú cibuľku, aj vtedy to bude výborné jedlo
Lenka says
nič v zlom ale tento recept s francúzskou kuchyňou okrem názvu nič spoločné nemá.. ale klasickou smotanovou omáčkou sa nedá pokaziť nič. dobrú chuť 🙂