Zohnať srnčie mäso nie je vždy jednoduché. Ak však máte medzi známymi poľovníka, tak by bola škoda nevyužiť svoje konexie 🙂 Ponúkame vám recept na marinované, krehké srnčie mäso aj s výbornou brusnicovou omáčkou.
Pečená srnka s brusnicovou omáčkou a s pečenými zemiakmi v šupke
Čas prípravy
Čas varenia
Celkový čas
Ponúkame vám recept na marinované, krehké srnčie mäso aj s výbornou brusnicovou omáčkou.
Typ receptu: mäsité jedlo
Suroviny
- 1,5 kg srnčie stehno v celku
- grilovacie korenie, korenie Divina
- citrónová kôra z 2 citrónov
- borievky
- olivový olej
- 1 cibuľa
- 5 - 6 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica paradajkovej pyré
- soľ
- čierne korenie
- 5 dcl červeného vína
- brusnice
- brusnicový, resp. ríbezlový lekvár
- 125 g masla
- zemiaky
- rasca mletá
- provensálske korenie
Postup
- Srnčie stehno dôkladne natriem marinádou. Na prípravu marinády potrebujem: olivový olej, 1 kl grilovacieho korenia, 2 kl korenia divina, 2 strúčiky roztlačeného cesnaku, citronovú kôru 1 citróna. Mäso troška narežem na 5 miestach a do otvorov vložím strúčiky cesnaku a borievky.
- Mäso dám do chladničky na 2 dni. Každý deň ho pootáčam.
- Mäso vyberiem z chladničky hodinu pred pečením a podlejem 2 dcl červeného vína. Pokryjem alobalom a dám na 1 hod. do 200°C rúry. Po hodine pečenia alobal odstránim a pečiem ďalej max. ešte 1 hodinu.
- Kým mäso pečiem, umyjem 7 – 8 zemiakov a rozkrájam ich na polky, resp. na štvrte. Pripravím ich do pekáča tak, že ich popkvapkám olivovým olejom, a posypeme mletou rascou a provensálskym korením. Na opekanie potrebjem asi 40 min., 10 min. pred koncom opekania pekáč vyberiem z rúry a na každý kus zemiakov položím plátky masla. Zemiaky vložím späť do rúry na 10. min.
- Kým sa mäso a zemiaky pečú, pripravým brusnicovú omáčku. Nasekám 1 cibuľu a 1 strúčik cesnaku na veľmi drobné kúsky. Cibuľu a cesnak orestujem na olivovom oleji do zlatista. Potom pridáme 1kl paradajkového pyré, osolím a okorením. Pridáme 1 balenie sušených brusníc, troška restujem a podlejem 3 dcl červeného vína. Postupne potom pridám borievky, korenie divina podľa chuti, 5 kl lekváru a kôru 1 citróna. Pred tým, ako je omáčka hotová pridám kus masla.
- Keď je mäso hotové vyberiem ho z rúry a nakrájam na plátky.
- Servírujem na tanier so zemiakmi a pridám brusnicovú omáčku. Podávame kvalitným suchým červeným vínom, min. 13%-ným.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!