Idú letné horúčavy, je načase zmeniť jedálny lístok na ľahké, dobre stráviteľné talianske jedlá. Ako napríklad toto klasické kuracie jedlo, ktorým vraj pani manželka čakala svojho muža, ktorý sa vracal z poľovačky. Jednoduché, zároveň veľmi chutné jedlo, ktoré pomerne ľahko pripravíte aj pre väčší počet hostí. Na nete koluje množstvo receptov, my sme si na skúšku zvolili recept kuchára bez čapice, v jeho knihe talianskych špecialít sme sa ešte nesklamali.
Suroviny:
- 1 kilogram kurčaťa, alebo také isté množstvo stehien (naša voľba)
- 4 bobkové listy
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu (alebo štipka prášku)
- 2 strúčiky cesnaku (1 roztlačený, druhý nakrájaný)
- 1,5 dl suchého červeného (v ideálnom prípade chianti 🙂
- trošku múky
- 3 sardelové filety
- zo 10 čiernych, alebo zelených olív
- 400 gramov paradjok
- olivový olej
- soľ, čierne korenie
Postup:
- kúsky kuraťa osolím, okorením, pridám bobkový list, rozmarín, roztlačený cesnak a zalejem to všetko vínom
- nechám pácovať aspoň hodinu (najlepšie samozrejme cez noc)
- rúru zapnem na 180 stupňov
- kúsky kuraťa vyberiem z pácu (pác nevyliať!), papierovou utierkou ich trochu vysuším a potom posejem múkou
- v panvici rozpálim olivový olej, na ktorom rýchlo upečiem obe strany kuracích kúskov, kým nedostanú svetlohnedú farbu, mäso potom odložím
- do výpeku hodím nakrájaný cesnak, na slabom ohni upražím do zlata, pridám sardely, olivy a paradajky (tie predtým trošku roztlčiem na menšie kúsky), mäso aj s pácom a všetko na minútu prevarím
- ideálne by bolo mať panvicu, ktorú môžem dať do rúry, ja takú nemám, takže preto som celý obsah panvice následne preložil do pekáča, ktorý som zakryl alobalom na nechám v rúre na 180 stupňov na hodinu a pol
- servírujem na terase s fľaškou vína 🙂
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!

krásne vypečené kurčiatko, teším sa na tú chuť…určite ho pripravím podľa teba….
Podla fotografií by som nikdy nepovedala, ze to je “Pollo alla cacciatore” (castejsie pouzívaný názov nez cacciatora). Nevidiet tam rajciny, ani papriku, ani olivy a tak neviem, kto Vám ten recept dal. Pláve to v tmavej mastnej stave (cervené víno nie je predsa mastné, iba ak slovenské…) Vzhlad tohoto jedla býva velmi lákavý, ten Vás taký rozhodne ani zdaleka nie je. Skôr naopak, pripomína stanicný bufet. Je to skoda, pretoze niektoré recepty na Vasom webe sú celkom vydarené. Tento, zial, medzi ne nepatrí. Správnejsí preklad názvu je “Kura à la polovník” (vo Francúzsku je recept známy ako “Poulet chasseur”). Ziadna “Signora” sa v názve nespomína.
Recept nám dal Jamie Oliver, pre nás je to dostatočná autorita 😉
http://www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/hunter-s-chicken-stew-pollo-alla-cacciat
Lutujem, ten vie o talianskej kuchyni asi tolko ako o slovenskej. Uz ste videli niekedy, zeby v Anglicku existovalo nieco jedlé? Co poviete napríklad na Kelovú omácku s jahodovou zmrzlinou? Presne tak varí aj on. Akýkolvek recept, ktorý pochádza od neho koncí vracaním! Jeho verný napodobitel Tom Mälzer v Nemecku konecne zacína prechádzat na kuchynu pre ludí a nie pre Anglicanov. Predpokladám, ze sledujete v satelitnej televízii, kto z nich a co varí.
Tizziana netrepte,vidieť tam aj rajčiny aj nakrájané olivy, ale to je nepodstatné .
Kritizovať jedlo podľa fotky je troška trafené. Mimochodom tá fotka je dobrá.
Jedlo som uvaril, bolo výborné a všetcia z rodiny si oblizovali prsty. Podal som k tomu ryžu…dalo sa, ale mne osobne to chutilo s ciabattou alebo aj dobrým zemiakovým chlebíkom. Teším sa ked to spravím na ohni v prírode. Odporúčam tento recept každému.