Plnené veci mám vo všeobecnosti veľmi rád. Najmä keď sú rôzne veci plnené mäsom. V tejto oblasti je nepochybne kráľom plnená kapusta, alebo napríklad palacinky hortobágy – obom sa ešte budeme venovať. Teraz Vám chcem ukázať možno menej známe plnené jedlo – kuracie palacinky, recept ktorý našla a ďalej rozvíjala a zlepšovala manželka. Výsledkom jej snáh sú výborné zapečené palacinky plnené jemne ochuteným smotanovým kuracím mäsom. Kvôli palacinkám je to časovo trošku náročnejší recept, ako je u nás zvykom, ale vhodnou deľbou práce sa to dá v pohode zvládnuť a stojí to za to.
Suroviny:
- 6 mierne slaných palaciniek (klasické palacinky len trochu viac soli)
- 500 g kuracieho mäsa nakrájaného na malé kúsky
- 20 g masla
- 1 stredne veľká cibuľa
- 0,75 dl kuracieho vývaru
- 1 dl bieleho vína
- 2 žĺtka
- 30 g strúhaného parmezánu, alebo iný tvrdý syr
- 1 dl kyslej smotany
- 1 dl sladkej smotany na varenie (10%)
- petržlenová vňať, soľ, čierne korenie, štipka tyminánu
Postup:
- upečiem palacinky
- na masle upražím najemno nakrájanú cibuľu
- priložím mäso, osolím, okorením a upražím
- prilejem vývar a víno, pridám tymián a mäso dovarím, omáčku nechám zhustnúť, po uvarení primiešam petržlenovú vňať
- v druhom hrnci premiešam žĺtka a smotany, trošku zo šťavy spod mäsa a na malom ohni to pri častom miešaní celé nechám zhustnúť (pozor na väčší oheň, môže sa to zmeniť na praženicu)
- na palacinku dám trochu mäsa, trochu šťavy, stočím ju, aj konce, aby šťava nevytiekla, potom plnené palacinky vložím na vymastený pekáč
- pri plnení som si nechal trošku šťavy, tú teraz nalejem na palacinky, potom ich posypem strúhaným syrom
- pekáč vložím na 30 minút do rúry, na 200 °C a opečiem dozlata
Aan says
vyzera to mnamozne, inak kto ma chut experimentovat so slanymi palacinkami tak mu je asi v BA znama palacinkaren Lacinka na sancovej hned u PNSka blizko zastavky Kooperativa, velke mnozstvo plniek ci uz bryndzova, syrova alebo rozne ine
USMC says
Tá Lacinka ešte funguje? Bol som tam naposledy asi pred šiestimi rokmi a odvtedy som už aj zabudol že to tam je – mea maxima culpa. Takže to ešte existuje, však?
Aan says
no prave si nie som uplne isty, ja som tam bol naposledy pred 2 rokmi ked som robil v okoli, viem ze tie potraviny vedla sa tam rusili, ale lacinka myslim zostala, mozem to skusit ked tak omrknut cez vikend
inak toto som nasiel na nete ako kontakt na nich tak ak funguje je to jasne, ak nie tak mozu mat aj iny – +421 2 52 49 74 14
ak si vsak dobre pamatam tak plnene masom ako su v clanku nerobili, ale napr. smazene hej
germa says
Ja robievam s mletým bravčovým a doteraz si všetci hostia mysleli, že lepšie nejedli:) Keď sa vrátim domov, asi ich urobím a hodím na blog:)
A tieto budem robiť pre nevestu.
ND says
hoď veru na blog. slané plnené palacinky mám strašne rád, chcem si vyskúšať aj iné variácie.
onedlho zverejníme aj palacinky Hortobágy, nejaký čas ich už mám zdokumentované, len je to pomere zdĺhavý recept a ešte sa mi nechcelo ho napísať
Eva says
Odporúčam ochutnať jedlá z krabích tyčiniek a keďze rada experimentujem pri varení,pripravujem ich na rôzne spôsoby.
Chutia mi aj jedlá z hlivy ustricovej.Hmmmmmmmm,